MAAILMAN URTIKARIAPÄIVÄ 1.10.

Maailman urtikariapäivää vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Urtikariapäivän tarkoitus on jakaa tietoa urtikariasta ja tukea niitä, jotka saavat toistuvasti urtikarian oireita.

Mikä on urtikaria?

Urtikaria eli nokkosihottuma on ihosairaus, joka voi yllättää kenet tahansa, milloin tahansa. Urtikarialle tyypillisiä oireita ovat äkillisesti nousevat kutiavat paukamat, jotka vaihtavat paikkaa yleensä vuorokauden sisällä. Syitä nokkosihottumalle voi olla useita, mutta useimmiten aiheuttaja jää tuntemattomaksi.

Joskus urtikarian yhteydessä esiintyy angioödeemaa eli turvotusta ihon syvemmissä kerroksissa tai limakalvoilla. Näkyvillä alueilla, kuten kasvoissa esiintyvä angioödeema voi tuntua kiusalliselta. Moni kokee häpeää ennakoimattomista iho-oireistaan.

Tavallisesti nokkosihottuman oireet kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Urtikaria ei kuitenkaan aina mene ohi, vaan voi jatkua jopa vuosien kierteenä. Kestäessään yli kuusi viikkoa, voidaan puhua kroonisesta urtikariasta. Kroonista urtikariaa sairastaa noin 1 % väestöstä. Lue lisää urtikariasta ja sen oireista.

Elämää urtikarian kanssa – Susannan tarina

Susannalla todettiin krooninen urtikaria neljä vuotta sitten. Vaikka syy kutinaan ja kipuun lopulta löytyi, ihosairauden hyväksyminen ei ollut helppoa. Katso video.

Nokkosihottuma kiusaa iholla – ja ihon alla

Urtikaria ei kosketa ainoastaan ihoa, vaan vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti. Urtikariaa sairastavat kärsivät univaikeuksista muita useammin. Noin puolet kroonista urtikariaa sairastavista kokee olonsa ahdistuneeksi, ja jopa kolmasosa kärsii masennuksesta.

Huoli omasta tai läheisen jaksamisesta saattaa painaa mieltä, jolloin puhuminen muiden urtikariaa sairastavien kanssa voi helpottaa. Lue lisää vertaistuesta sekä Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaistukitoiminnasta.

Urtikarian hoidon tavoitteena on oireettomuus

Kutinan kanssa ei tarvitse kärvistellä. Apteekkihenkilökunta voi opastaa lyhytkestoisen, akuutin urtikarian oireiden taltuttamisessa. Jos oireet kuitenkin kestävät yli 6 viikkoa, hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle. Kysy lääkäriltä rohkeasti urtikarian eri hoitomuodoista, jotta löydätte sinulle sopivan vaihtoehdon. Lue lisää urtikarian hoidosta.

Maailman urtikariapäivää vietetään 1.10.

Suomessa urtikariapäivän toteuttavat yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Novartis.

 

Tarkistettu 6.9.2018

Lähteet

Updated: 19-06-2017