Akuutti urtikaria

Jos ihollesi ilmaantuu yhtäkkiä nokkosenpolttamia muistuttavia paukamia, kyse saattaa olla lyhytkestoisesta, akuutista urtikariasta. Urtikaria määritellään yleensä akuutiksi, jos oireet kestävät alle kuusi viikkoa.

Akuutti urtikaria on yleisempi lapsilla kuin aikuisilla. Paukamointi alkaa yleensä aivan yllättäen kovan kutinan kera. Oireet saattavat jatkua päivittäisenä tai lähes päivittäisenä joitakin viikkoja.

Infektio voi laukaista nokkosihottuman

Akuutin urtikarian yleisin syy (90–95 %) on jokin infektio. Oireet ilmenevät tavallisesti nuhakuumeen tai hengitystieinfektion jälkeen. Urtikaria syntyy, kun infektio käynnistää elimistössä puolustusreaktion, joka pyrkii tuhoamaan infektion aiheuttajan.

Allergia taustalla harvoin

Akuutin urtikarian taustalla voi joskus olla myös allergia. Ruoka-aineallergiaa voi olla taustalla etenkin lapsilla, joilla urtikarian oireita voi laukaista esimerkiksi

  • vehnä
  • pähkinät
  • maito ja kananmuna.

Joskus lääkkeet voivat olla urtikariaoireiden taustalla. Tavallisimpia tällaisia lääkeaineita ovat:

  • kuumetta alentavat kipulääkkeet (ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo, diklofenaakki)
  • antibiootit (sulfonamidit, penisilliinit, kefalosporiinit)
  • sydän- ja verenpainelääkkeet (ACE:n estäjät, beetasalpaajat, diureetit).

Akuutin urtikarian hoito

Akuuttia urtikariaa hoidetaan antihistamiineilla, jotka tavallisesti pitävät oireet hyvin poissa. Jos oireet eivät rauhoitu, voi lääkäri nostaa antihistamiinien annosta.

Hakeudu lääkäriin, mikäli antihistamiinit suositelluin annoksin eivät tehoa. Jos urtikarian oireet ovat voimakkaat, voidaan hoitona antaa myös kortikosteroidia suun kautta tai muita käytettävissä olevia lääkehoitoja.

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 19-06-2017