Urtikarian eri tyypit

Urtikarian jaottelu keston perusteella on suoraviivaista. Kyseessä on krooninen urtikaria, jos sinulla on ollut jatkuvasti, lähes päivittäisiä nokkosihottuman oireita yli kuusi viikkoa. Jos nämä oireet toistuvat ja jatkuvat alle kuusi viikkoa, kärsit akuutista urtikariasta.

Urtikaria voidaan jakaa eri muotoihin taudin keston lisäksi laukaisevan syyn perusteella, mikäli sellainen tunnetaan. Urtikarian aiheuttajan selvittäminen voi olla ongelmallista, jopa mahdotonta. Urtikarian syy jääkin usein tuntemattomaksi.

Urtikariaa vaikea jaotella aiheuttajan mukaan

Urtikarian taustalla voi olla hyvin monenlaisia laukaisijoita. Urtikarian jaottelu aiheuttajan mukaan on tästä syystä haastavaa. Yksittäisen reaktion voi aiheuttaa eri tekijöiden yhteisvaikutus.

Yleensä lääkäri tunnistaa urtikarian helposti, mutta omilla havainnoillasi on tärkeä rooli laukaisijoiden selvittämisessä. Osaat parhaiten kertoa, milloin ja miten oireet yleensä alkavat.

Kerro lääkärillesi toistuvatko nokkosihottuman oireet tietyissä tilanteissa, esimerkiksi kun

  • otat särkylääkettä
  • liikut pakkasessa
  • nautit jotain tiettyä ruokaa
  • saat flunssan.

Tai alkavatko oireesi aina täysin sattumanvaraisesti ja yllättäen?

Potilaan muistilista tueksi vastaanotolle

Yliherkkyydet ovat mahdollisia aiheuttajia – mutta eivät kovin tavallisia

Joskus urtikarian syyksi paljastuu jokin tietty aiheuttaja.

Ruoka-aineet tai ruokien lisäaineet aiheuttavat kuitenkin harvoin urtikariaa. Siksi urtikarian yhdistämistä allergiaan kannattaa välttää.

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 19-06-2017