Ammattina potilas

 ”Kerrotko vähän siitä urtikariasta?” kysyy lääkäri ja syvän huokauksen saattelemana aloitan tutun selityksen, jälleen kerran.

Voisikohan potilaana olemisen lisätä ansioluetteloonsa? Alan olla siinä mestari, sillä elämäni aikana on tullut vietettyä aikaa lääkärissä ja hoitajilla enemmän kuin yhden ihmisen tarpeiksi. Varsinkin paikkakuntaa vaihtaessa, uusien hoitotahojen ottaessa ohjat käsiinsä, ensimmäiset kuukaudet kuluvat siihen, että hoitotahot kartoittavat tilannetta, ja se luonnollisestikin tarkoittaa lukuisia käyntejä lääkäreillä, hoitajilla, labroissa ja muissakin näytteenotoissa. Uusimpana lisänä lääkäri keksi otattaa myös sydänfilmin, mikä kieltämättä sai ajatuksia pörräämään päässä ja se päätyikin nyt sitten seurattavien asioiden listalle. Mene ja tiedä, mitä tuosta pitäisi nyt sitten ajatella.

Viimeajat ovat siis kuluneet varsin tehokkaasti tutkittavana, hutkittavana, sörkittävänä ja selittämässä omaa sairaushistoriaa ja nykytilannetta, ja lokakuulle asti löytyy yhtä jos toista aikaa eri hoitotahoille. Mukava vapaa-ajan harrastus.

Yksi yhdistävä tekijä eri sairauksien lääkäreiltä kuitenkin löytyy; urtikaria tuntuu olevan heille vaikeasti ymmärrettävä sairaus. Diabeteksen ymmärtää jokainen, se on niin yleinen sairaus, kansantauti, mutta urtikariasta ei liiku yhtälailla tietoa, varsinkaan kroonisesta urtikariasta. Ja kun osun putoamaan vielä siihen minimaalisen pieneen prosenttiin urtikariaa sairastavista ihmisistä, joilla krooninen urtikaria on ollut harvinaisen pitkään ja todella vaikeana, niin tavallisilla lääkäreillä alkaa jo loppua tietotaito ja ymmärrys.

”Koetko oireet hankalina? Meneekö niitä lääkkeitä usein?” … Juurihan minä sanoin, että oireita on päivittäin ja ilman lääkkeitä en voi olla päivääkään, enkä ole ollutkaan 18 vuoteen. Eihän sitä kestäisi…

Taannoin yksi lääkäreistä sai minussa aikaan pientä hampaiden kiristelyä, kun käynnillä vertailtiin diabetesta, reumaa ja urtikariaa. Itse koen urtikarian hankalimmaksi sairaudeksi sen vaikuttaessa niin moneen elämän osa-alueeseen ja sen ollessa näkyvä sairaus – jonka vuoksi se vaikuttaakin hyvin paljon esimerkiksi itsetuntoon ja mielialaan. Lääkäri kuitenkin torppasi mielipiteeni ja sanoi, että diabetes on ehdottomasti se vaikein ja vaarallisin sairauksistani. Minusta se ei mene niin, ainakaan omalla kohdallani, sillä diabetes on verrattain helppo hallittava, se ei näy ulospäin, siihen on hyvät hoidot ja hoitotahoilla on paljon tietoa siitä sairaudesta. Myös lisäsairauksien syntyä osataan tarkkailla. Diabetes ei myöskään aiheuta mitään huomattavan tukalia olotiloja, jos verensokerit vain ovat kontrollissa. Toista se on urtikarian kanssa. Sitä ei voi hallita, sitä ei ymmärrä niin potilaat kuin lääkäritkään – saati sitten toiset ihmiset, ja vaikka lääkkeet ja hoidot ovat edistyneet paljon viimevuosien aikana, niin mitään ehdottoman toimivaa keinoa tai parannusta ei ole vielä keksitty. Turhauttava sairaus. Vaikka kuinka yritin selittää tätä lääkärille, ei hän ymmärtänyt. Mutta noh, ihmisiähän ne lääkäritkin ovat, ei pidä mennä odottamaan liikoja.

Toivoisin kuitenkin, että lääkäreiltä löytyisi hieman enemmän ymmärrystä urtikarian suhteen, tai edes jonkinnäköistä yritystä nähdä se, mihin kaikkeen urtikaria vaikuttaakaan, ja millä kaikella urtikariaan voi vaikuttaa itse. Helpottaisi potilaan työtä ja taakkaa, jos kokisi tulevansa ymmärretyksi.

Erikoissairaanhoidon puolella osataankin katsoa asiaa laajemmin, masennusmittaria, ruokavaliota ja elämäntapoja myöten ja se on hyvä asia, mutta erikoissairaanhoidon piiriin pääseminen ei olekaan ihan niin yksiselitteistä.

Ehkäpä se lääkäreiden ja muunkin maailman ymmärrys kasvaa, kun asiasta vain jaksaa puhua ja valistaa. Mielelläänhän sitä jäisi kaappiin urtikarian kanssa ja koettaisi vain pärjätä hiljaa yksin, sillä se on huomattavasti mukavampaa kuin itsensä ja sairautensa esiintuominen, mutta sillä tavalla mikään ei muutu, eikä ihmisten ymmärrys kasva. Vaikeista aiheista puhuminen on tärkeää, varsinkin, jos toivoo ympäristöltään parempaa tietoisuutta itseä kaihertavista asioista.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.
Tarkistettu 27.6.2019

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

Updated: 01-07-2019