Siljan blogi

Nimeni on Silja. Olen vielä hetken alle kolmekymppinen nainen ja blogissani pääset seuraamaan arkeani astetta vaikeamman kroonisen urtikarian kanssa, jota olen sairastanut yli puolet elämästäni. Postauksissani seikkailee myös Apinaorkesteri eli koiralauma, joka on iso osa elämääni ja myös hyvinvointiani.

Olen pitkään hävennyt ja salaillut tätä sairautta, peitellyt karmeinta todellisuutta myös ystäviltä, joten postauksissani tulen varmasti käsittelemään niitä negatiivisiakin tunteita. Kaikesta häpeästä ja nolostelusta huolimatta haluan viimein tulla kaapista tämän sairauden kanssa, kertoa siitä avoimesti ja auttaa levittämään tietoisuutta moisen iho-ominaisuuden olemassaolosta.

 

 

Uusimmat blogikirjoitukset

Kerrankin myötätuulessa   

Lokakuu, marraskuu, joulukuu. Pitääkö joku oikeasti näistä kuukausista? Uskaltaisin veikata, että todellisuudessa aika harva ihminen oikeasti nauttii tästä synkästä vuodenajasta. Itse kuitenkin lukeudun niihin poikkeuksellisiin ihmisiin, joille kylmyys ja pimeys tuo helpotusta, ja nimenomaan urtikarian kannalta.

 

Lue lisää

Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kaikkeen...   

Silmäpussit roikkuvat polvissa, kurkku on kipeä ja huulia pistelee angioödeeman jäljiltä, jalat ovat sinertävät ja täynnä polttavia paukamia, mutta silti palelee kuin pahemmassakin kuumeessa. Sydän tekee ylitöitä väsyneessä kehossa. Normaali syksyinen aamu kroonisen urtikarian ja angioödeeman kanssa.

 

Lue lisää

Älä stressaa   

Stressi. Se ei ole hyväksi kenellekään, mutta ei varsinkaan ihmiselle, jolla on urtikaria tai sen koommin mitään muitakaan sairauksia.

 

Lue lisää

Ammattina potilas   

”Kerrotko vähän siitä urtikariasta?” kysyy lääkäri ja syvän huokauksen saattelemana aloitan tutun selityksen, jälleen kerran.

Voisikohan potilaana olemisen lisätä ansioluetteloonsa? Alan olla siinä mestari, sillä elämäni aikana on tullut vietettyä aikaa lääkärissä ja hoitajilla enemmän kuin yhden ihmisen tarpeiksi.

 

Lue lisää

Pitääkö olla pahoillaan?   

Oma jaksaminen on aihe, joka on ollut viimeaikoina paljon mieleni päällä, niin hyvässä kuin pahassa. Tunnen voimieni palautuvan pikkuhiljaa, jatkuvan stressin ja ulkonäköpaineiden jäädessä sivummalle. Ympäristön vaihdoksella todellakin on suuri merkitys näissä asioissa. Se ei kuitenkaan poista sairauksia, eikä sitä, että sairauksilla on ne huonot päivänsä, joita ei aina pysty ennakoimaan, varsinkaan urtikarian kanssa.

 

Lue lisää

Mitä tänään syötäisiin?   

Kevät tulee kohisten, luonto alkaa heräillä eloon talven jäljiltä, aurinkokin näyttäytyy enemmän ja aikakausilehtien otsikoissa puhutaan hehkeästä ihosta ja pastelliväreistä. Ihanaa aikaa, eikö? Tai sitten ei.

 

Lue lisää

Muuttopuuhia   

Se on moro täältä muuttolaatikoiden keskeltä! Viimeksi kirjoitin siitä, kuinka urtikarialla on kovin myrskyisä vaihe meneillään. Sama meno jatkuu edelleen, mutta kaikeksi onneksi edes hieman helpompana. Paukamointia ilmaantuu koko vartalon täydeltä monta kertaa päivässä, mutta pahin kutina ja polte pysyy jossain määrin siedettävänä – ainakin sellaisena, että sen kanssa voi elää tuntematta itseään seinähulluksi.

Lue lisää

Myrskyvaroitus   

Urtikaria on vähän niin kuin sää; jossain määrin ennustettavissa, mutta ei kuitenkaan täysin ennakoitavissa, aina enemmän tai vähemmän epävakaa. Sitä ei myöskään voi muuttaa, vaan tilanteeseen on vain sopeuduttava, ja myrskyistä selvittävä miten vain parhaaksi näkee. Ja kuten myrskyt, urtikaria ei kysele, että milloin sopii iskeä, ja kun se iskee hirvittävimmällä mahdollisella voimalla, on vain toivottava, että myrskyisä kohtaus menee nopeasti ohi.

Lue lisää

Kroonistakin kroonisempi urtikaria

Heissan! Täällä ruudun toisella puolella hyörii vielä pienen hetken alle kolmekymppinen neiti-ihminen ja tottelen nimeä Silja. Ammattini löytyy koulumaailmasta ja varhaiskasvatuksen parista. Kotona hallittua kaaosta ylläpitää neljää koiraa: 10-vuotias saksanseisoja ...

Lue lisää

Updated: 21-01-2019