Paukamat

Urtikaria eli nokkosihottuma aiheuttaa kutisevia paukamia, jotka nousevat ja laskevat – ja vaihtavat paikkaa. Yksittäinen paukama häviää vuorokauden kuluessa. Tutkitaanpa paukamia hieman tarkemmin.

Kutisevat, vaaleanpunaiset paukamat ja näpyt ilmestyvät iholle muutamassa minuutissa. Paukamien läpimitta voi vaihdella muutamasta millimetristä jopa kymmeniin senttimetreihin. Keskeltä kohollaan olevaa ihottuma-aluetta ympäröi usein tarkkarajainen punoitus. Paukamat eivät myöskään jätä jälkiä parantuessaan. Urtikariaan ei liity rakkuloita, hilseilyä tai haavautumista.

Nokkosihottuma voi alussa muistuttaa lääkeihottumaa tai hyönteisten puremia. Urtikarian aiheuttamat paukamat häviävät vuorokauden kuluessa. Sitä vastoin hyönteisten puremat voivat näkyä useita päiviä.

Toisinaan myös ihon ja limakalvojen turvotusta

Jopa lähes puolella kroonista spontaania urtikariaa sairastavista potilaista voi esiintyä angioödeemaa eli syvempää ihon ja limakalvojen turvotusta.

Angioödeemassa pieni ihoalue, kuten huulet, kieli, sormi, käsivarsi tai poski, turpoaa minuuteissa tai muutamassa kymmenessä minuutissa. Turvotus voi olla kivuliasta, ja nielussa se voi olla vaarallisen voimakasta. Tällöin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Voimakas urtikaria voi olla äkillisen yliherkkyysreaktion eli anafylaksian ensioire.

Miten nokkosihottuman oireita voi hoitaa?

Apunasi taudin seurannassa oirepäiväkirja (UAS7-lomake)

 

Lähteet

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 19-06-2017