Milloin tulee mennä hoitoon?

Tavallisen akuutin nokkosihottuman oireet eivät yleensä edellytä välitöntä lääkäri- tai sairaalahoitoa. Lääkärin apua tarvitaan, jos oireet puhkeavat rajuina tai jatkuvat yli kuusi viikkoa.

Jos saat urtikarian oireita, voit hoitaa niitä antihistamiinilla, jota saa apteekista ilman reseptiä. Monelle tämä jo auttaa, mutta urtikariaan mahdollisesti liittyvään angioödeemaan antihistamiinit eivät tehoa. Jos antihistamiinit pitävät paukamat ja kutinan poissa, voi oireiden häviämistä odottaa parikin kuukautta.

Hakeudu ihotautilääkärille, jos antihistamiinit eivät tehoa nokkosihottumaan ja sen oireet jatkuvat viikkoja. Yli kuusi viikkoa jatkuvaa urtikariaa voi jo pitää kroonisena. Tällöin ihotautilääkäri voi suositella antihistamiiniannoksen kasvattamista tai jotain muuta lääkitystä.

Mene lääkärin hoitoon välittömästi, jos urtikaria alkaa hyvin äkillisenä ja laajana ja jos siihen liittyy kielen, suun tai nielun turvotusta.

Potilaan muistilista tueksi vastaanotolle

Ensiaskel kohti hyvinvointia

Jotkut kärsivät kroonisen urtikarian oireista tarpeettoman pitkään – jopa vuosia – ennen lääkäriin menoa tai diagnoosin saantia. Kannattaa muistaa, että urtikarian nykyhoidon tavoitteena on oireettomuus, ja siihen on täydet mahdollisuudet.

Urtikariaa hoitavat ihotautilääkärit osaavat tehdä oikean diagnoosin ja valita sinulle sopivan hoidon.

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 19-06-2017