Urtikarian hoito

Urtikarian eli nokkosihottuman hoidossa keskeistä on oireenmukainen tehokas hoito. Oireettomuus on avain myös parempaan elämänlaatuun. Tutustu keinoihin, joilla urtikarian oireita voi hallita ja hillitä.

Olennaista urtikarian hoidossa on pyrkiä tunnistamaan ja poistamaan oireita aiheuttava tekijä, mikäli se on tiedossa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Urtikarian hoito etenee seuraavasti

  • Urtikarian ensisijainen hoito on antihistamiini. Se auttaa normaaliannoksella noin joka toisen kroonista urtikariaa sairastavan oireisiin. Mikäli oireet eivät rauhoitu normaaliannoksella, kannattaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin.
  • Ihotautilääkärisi voi nostaa antihistamiinin annosta tarvittaessa. Antihistamiinien vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja siksi annoksen nostamisesta tulisi aina neuvotella hoitavan ihotautilääkärin kanssa.
  • Kysy ihotautilääkäriltä myös muista lääkkeistä, joita käytetään urtikarian hoitoon, jos oireet ovat hankalat ja pitkittyneet eikä antihistamiini tehoa. Antihistamiinin lisäksi voidaan kokeilla lisälääkkeenä kroonisen spontaanin urtikarian hoitoon omalitsumabia ja siklosporiinia.

Antihistamiinista ei ole useinkaan apua angioödeemaan. Hakeudu heti lääkäriin, jos akuutissa urtikariassa ilmenee vaikeampia oireita, kuten nielemisvaikeuksia tai hengenahdistusta.

Urtikarian nykyhoidon tavoitteena oireettomuus. Jos urtikarian oireet jatkuvat pitkään voimakkaana, se alkaa vaikuttaa myös yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen töissä ja arjessa.

Kroonista urtikariaa sairastavat kärsivät muita useammin myös esimerkiksi:

  • kutinan aiheuttamasta unettomuudesta
  • masentuneisuudesta ja ahdistuneisuudesta
  • eristyneisyydestä ja työkyvyn heikentymisestä.

Kun oireet pysyvät hallinnassa, hyvinvointi paranee monella tapaa.

Akuutin urtikarian oireet jatkuvat yleensä vain muutamien päivien ajan. Akuutin urtikarian oireita eli paukamia ja kutinaa voi lievittää antihistamiinilla.

Älä luovuta oikean hoidon löytämisessä! Ota yhteyttä ihotautilääkäriin lähelläsi.

Potilaan muistilista tueksi vastaanotolle

 

Päivitetty 7.5.2020

Updated: 19-06-2017