Piinaava epätietoisuus

Voihan pöpöt! Tähän aikaan vuodesta joka tuutista tuntuu tulevan uutisia ja muuta juttua norosta, influenssasta ja ties mistä muusta. Aina kun kuulen että jotain tautia on liikkeellä, ahdistun, ja näin on ollut oikeastaan aina. Se on paha kun lapsikin on nyt päivähoidossa ja siellä jylläävät kaikenmaailman pöpöt ja rokot. Etenkin vatsataudista puhuttaessa alan jo kuvittelemaan oireita ja tekemään toimintasuunnitelmia siltä varalta, että kohta ollaan koko perhe siinä ja hinkkaan kotona vessaa ja ovenkahvoja. Kädet huutavat kuivuuttaan tarmokkaan pesemisen jäljiltä. Mutta entä urtikaria, mitäs sitten jos suun kautta otettavat lääkkeet eivät vaikka pysy sisällä moneen päivään? Otetaanko asia vakavasti ja saan tarvittaessa jotain muuta kautta lääkitystä? Nykyään myös pelkkä flunssakausi saa stressitason nousemaan kun yritän kuvitella miten urtikariani reagoi siihen, koska en oikeasti tiedä mitä milloinkin odottaa tai voinko tarvittaessa lääkitä itseäni.

Ennen synnytystä varmasti vähän kaikki stressaavat pöpöjä, itse sattuneesta syystä tällä kertaa vähän vielä enemmän. Yhtään ei nappaisi muiden urtikariaa ja oloa muutenkin mahdollisesti pahentavien tekijöiden lisäksi saada vielä jotain virustautia. Tekisi mieli linnoittautua kotiin koko perheen voimin, ettei mitkään pöpöt pääse iskemään. Vauhkoamiseni on mennyt aikoja sitten siihen pisteeseen, että läheisiä jo naurattaa. Ainakin vielä.

Tulin raskaaksi aika pian oireiden alettua, joten en ehtinyt kokeilla moniakaan hoitokeinoja saati oppia tuntemaan sairautta ja sen pahentajia. Turhautuminen ja epätietoisuus ovatkin olleet varsin yleisiä tunnetiloja viimeisimmän vuoden aikana. Tätäkö tämä nyt tulee olemaan, arvuuttelua mikä milloinkin voisi olla syypäänä pahenemiseen? Ennen diagnoosia ja ihotautilääkärille pääsyä etsin netistä listan histamiinia sisältävistä aineista, joita välttelinkin tuolloin pakkomielteeksi asti. Täytyy sanoa, että melko rajalliseksi jäi ruokavalio ja tuosta listastahan löytyy suurinpiirtein kaikki mitä rakastan.

Nyt olen vähän rauhoittunut ja uskallan syödä pieniä määriä mustalla listalla olleita ruokia enkä syynää tuoteselosteita niin tarkkaan. Ja okei, raskauden piikkiin laitettakoon, että ei ne määrät lähikuukausina aina ihan pieniä ole olleet... Hyvä puolihan tässä on se, että on väkisinkin muuttanut ruokavaliota yleisesti puhtaammaksi ja terveellisemmäksi. Alkoholi ja tulehduskipulääkkeet nyt ovat sattuneesta syystä muutenkin jääneet pois, niistä huomasin tulevan itselleni pahimmat reaktiot. Oheinen kuva liittyy vahvasti asiaan... en muista ottaneeni illan aikana täytettä kasvoihin?

Nyt raskaana ollessa houkutuksia (ruokaa lukuunottamatta) on ollut vähemmän, mutta entäs tämän jälkeen? Lopetin hikiurheilun, vaihdoin kaiken mahdollisen luomuun ja karsin ruokavaliosta yli puolet pois. Tähänkö on nyt tultu? Eli täytyykö nyt ymmärtää, että tässä on elettävä paheitta ja ilman nautintoja ja harrastuksia? Kuinka pitkään? Ei ihan kamalasti tee mieli alkaa kokeilemaan mitkä noista välttelemistäni asioista nyt todellisuudessa pahentavat oireita ja mitkä ei.

Entäs seuraavat kuukaudet? Väkisinkin on noussut yhä enemmän mieleen, miten sitä itse jaksaa jos urtikaria jostain syystä paheneekin. Missä välissä nukutaan jos vauva valvottaa ja muina aikoina kutisee ja turvottaa? Voinko syödä mitään lääkkeitä? Löydänkö ylipäätään ikinä itselleni sopivaa lääkettä? Nämä on muutenkin jänniä ja ennustamattomia aikoja, eikä voi yhtään tietää mitä tuleman pitää vaikka nyt seuraavan puolenkin vuoden aikana, niin välillä tuntuu ylitsepääsemättömältä miettiä vielä näitäkin siihen päälle. Yleensä jaksan edes yrittää keskittyä positiivisiin asioihin, mutta nyt on muutenkin mieli sen verran herkillä, että välillä tulee ihan vaivuttua synkkyyteen ja vellottua epätietoisuudessa ja peloissa. Toki yhden positiivisen asian keksin; jos aikataulussa pysytään niin ensi postauksessa ehdin todennäköisimmin (toivottavasti) kertomaan jo uudesta perheenjäsenestämme ja niistä paljon miettimistäni synnytyksen vaikutuksista urtikariaani!

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.
Tarkistettu 25.3.2019

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

Updated: 13-11-2020