Annastiinan blogi

Olen Annastiina, 28 vuotta. Opettelen vasta elämään urtikarian kanssa ja tulen varmasti vielä ihmettelemään kirjoituksissani kaikkea uutta, mitä sairaus eteen tuo. Kirjoitan ihan tavallisesta arjesta sen kanssa, ajatuksista joita se herättää ja siitä, miten se muuttaa elämääni.

Blogi toimii purkuväylänä itselleni mutta ennen kaikkea toivon, että joku jossain saa siitä vertaistukea ja tietoa näistä asioista, joista itse olen saanut lukea aivan liian vähän.

 

Uusimmat blogikirjoitukset

Heipat 

Olen aina ollut kova pitämään päiväkirjaa ja haaveillut blogin kirjoittamisesta. Ennen ei ole oikein ollut sopivaa saumaa saati rohkeutta aloittaa. Olen juuri nyt ikionnellinen, että aikanaan lähdin tähän hommaan! Olen kokenut tämän parantavana ja vahvistavana, ja kirjoittamisen myötä olen myös oppinut itsestäni lisää. Jotenkin ne tsemppaavat asiat, joita olen kirjoittanut tänne ovat vahvistuneet myös omassa päässä ja kauan kadoksissa ollut usko itseen on löytynyt.

 

Lue lisää

Taas arkeen 

Nyt on kesälomat taputeltu ja peräti kolmannen kerran tänä vuonna palataan arkeen. Haikeuden ja innostuksen sekaisin tuntein pakkasin työvaatteet lähtövalmiiksi. En tehnyt lomalla juuri mitään, mikä oli suunnitelmana, mutta siitä huolimatta olo on haikea. Tuskin tulee lomailtua ainakaan seuraavaan vuoteen, sillä tarkoitus on painaa loput koulusta läpi yhteen putkeen, ilman lomia.

 

Lue lisää

Kesä, kärpäset ja kutina 

Lähtisin väittämään, että omalla kohdallani kesä on pahinta aikaa urtikarian kannalta. Jatkuvasti tuntuu olevan jossain joku pieni paukama joka kutiaakin tavallista enemmän. Päänahka ja jalat ovat kovimmalla koetuksella työpäähineiden ja -kenkien alla.

 

 

Lue lisää

Ihana arki 

Palattuani pitkästä aikaa kunnolla työelämään ja yleensäkin normaaliin arkeen on mieleen hiipinyt myös ajatukset urtikariasta arjen kaverina. Miten se vaikuttikaan töihin? Mitä jos urtikaria pahenee nyt kun on oikeasti velvollinen poistumaan kotoa? Viime aikoina on helpottanut ajatus siitä, että jos olo tai ulkonäkö ei anna periksi, ei sentään tarvitse mennä mihinkään.

 

Lue lisää

Uuden edessä 

Kaksi vuotta sitten mullistui elämä urtikarian myötä. Tänä aikana suhteeni siihen on muuttunut moneen otteeseen. Välissä on ollut pitkiä rauhallisempia jaksoja, kun sen olemassaoloa ei juuri muista ja sitten taas niitä kun syyhyttää aamusta iltaan.

 

Lue lisää

Kesä vaihtui syksyksi - käteen jäi urtikaria

Heippa! Täältä ruudun toiselta puolelta löytyy Meiju. Elämänkokemusta olen ehtinyt hamstraamaan melkein kolmenkymmenen vuoden ajan, yksi iso rajapyykki siis on pian edessä. Arkena minut pitävät kiireisenä opiskelut ja työt, vapaa-ajalla elämää ilostuttaa muutaman vuoden ikäinen shetlanninlammaskoira.

Kesä on vaihtunut jo hyvän aikaa sitten syksyksi ja talvikin jo kolkuttelee ovella. Minulla tämä on ollut erilainen syksy moneltakin kantilta. Ei pelkästään uusien opintojen ja töiden, vaan myös oman hyvinvoinnin ja terveyden.

Kesäloman lopulla sain diagnoosin: krooninen spontaani urtikaria.

Lue lisää

Kuoppainen tie onneen  

Millä pitää pää kasassa? Minulle paras keino on aina ollut lenkkeily. Luurit korville ja muu maailma hetkeksi tauolle. Viime aikoina sitä on tullut tehtyä entistä enemmän, kun muuten se oma aika on jäänyt oikeastaan kokonaan pois. Myös uppoutuminen hyvään kirjaan on toimiva vaihtoehto!

 

Lue lisää


Päivät pitenee  

Kutisevat aamut ovat palanneet. Ja illat. Sekä yöt. Hiljaiselon jälkeen tämä jatkuva raapimisrumba tuntuu uuvuttavalta. Pää, kaula, korvat, raajat, sormet, vatsa, selkä, ihan kaikki kutiaa ja naamaa turvottaa. Jokuseen viikkoon ei ole ollut hetkeä etteikö ihossa olisi paukamia ja jatkuvasti palelee ja painaa rintaa. 

Lue lisää

Koronaa pukkaa  

Ja sitähän pukkaa sitten joka tuutista. Sometauko olisi tarpeen tähän väliin, jos haluaisi unohtaa asian edes hetkeksi. Pitäisi laittaa radiot ja telkkarit kiinni. Informaatiota tulee laidasta laitaan, eri näkökulmista. Ihmiset reagoivat eri tavoin, jotkut vähän kintaalla viitaten ja jotkut taas ostamalla vessapaperia puoleksi vuodeksi. Itse putoan johonkin välimaastoon.

 

Lue lisää

Aika lentää  

Miten aika rientääkin niin lujaa? Ei meinaa pysyä perässä. Vasta kirjoittelin kuinka odotan äitiyslomaa, ja nyt se on jo loppu. Mihin katosi kokonainen vuosi? Pojat kasvavat ja kehittyvät silmissä, vuodenajat ja elämäntilanteet vaihtuvat mutta minun pääni on ja pysyy vielä viime keväässä.

 

Lue lisää


Korvaamaton oppitunti 

Vuosi vaihtui ja samoihin aikoihin tuli kuluneeksi vuosi siitä kun repäisin ja hain kirjoittamaan tätä blogia. Se vaati minulta äärettömän paljon uskallusta ja itseni ylittämistä, mutta näin jälkikäteen en keksi muita kuin hyviä puolia asiasta! Kirjoittaminen on ollut uskomattoman terapeuttista, kun on saanut purettua ja jäsenneltyä ajatuksia. Pakka tuntuu olevan edes vähän paremmin kasassa.

Lue lisää


Kamalan ihana joulu 

Joulu lähestyy ja itse odotan sitä tänäkin vuonna vähän ristiriitaisin tunnelmin. Lasten syntymien myötä se on saanut merkitystään takaisin; on ihana seurata lasten iloa ja odotusta, leipoa yhdessä torttuja ja pipareita ja koristella kuusi. Itsekin odotan jouluruokaa, aikaa perheen kanssa ja sitä joulun tunnelmaa. Suklaata ja uutta kirjaa, jotka se pukki jotenkin osaa joka vuosi tuoda.

 

Lue lisää


Voihan kaamos! 

Olen lähiaikoina pohtinut itsekseni paljon henkisen puolen yhteyksiä autoimmuunisairauksiini. Olen luonteeltani todella herkkä ja kiltti ja tunteeni roihahtavat hetkessä laidasta laitaan. Itken surusta, onnesta, vihasta ja suuttumuksesta ja joskus myös turhaan. Lepyn ja rauhoitun kuitenkin myös yhtä nopeasti.

 

Lue lisää


Sopeutumisen alkua? 

Fiilikset urtikarian suhteen ovat heitelleet lähikuukausina vähän laidasta laitaan, riippuen tietenkin myös siitä miten pahana iho on ollut. Olen tehnyt uusia havaintoja sen suhteen, mitkä asiat omalla kohdallani tilannetta pahentavat ja jotkut asiat tuntuvatkin vaikuttavan luultua vähemmän.

Lue lisää


Uusia tuulia 

Kesä oli ja meni taas, tuntuu että se tapahtuu vuosi vuodelta aina vaan nopeammin. Olen kuitenkin aina pitänyt syksystä, sen pimenevistä illoista ja tuoksusta! Syysillat ovat mielestäni ihan parasta lenkkeilyaikaa ja parasta terapiaa päivän pätteeksi onkin laittaa luurit korville ja heittää kunnon lenkki. Ihan tosissani tykkään tarpoa vaikka pikku tihkusateessa, kunhan on raikasta ja hämärää.

Lue lisää


Selviytymiskeinot 

Välillä tulee ihmeteltyä minkä voimalla sitä on porskuttanut tämän urtikarian kanssa eletyn ajan läpi. Tämän sairauden kanssa kun ei näy mitään konkreettista valoa tunnelin päässä jota odottaa, koskaan ei voi tietää mihin suuntaan seuraavaksi mennään eikä mitään takeita ole, että joskus saisi elää oireetonta elämää. Ei voi ajatella, että kohta ihan varmasti helpottaa. Matka on pitkä ja kivinen eikä loppu välttämättä häämötä vaikka kuinka pitkälle tallaa.

Lue lisää


Kesä! 

Kesä on aina ihana ja odottamisen arvoinen asia, silloin kaikki on mukavampaa ja tekemistä tuntuu riittävän paljon enemmän kuin muina vuodenaikoina. Ihan vain ulkoilukin maistuu paremmin näin kesäkeleillä. Muutama viimeisin vuosi on kesien osalta ollut melkeinpä yhtä juhlaa häineen ja polttareineen. Onnekseni kuitenkin viime kesä oli niiden suhteen hiljainen; olisi saattanut jäädä juhlat väliin urtikarian puhkeamisen takia.

Lue lisää


Vuosipäivä 

Ihan näillä näppäimillä ensimmäisistä urtikariaoireistani on kulunut aikaa noin vuosi. Sen kunniaksi olen vähän kaivellut muistiani, huomatakseni että jostain ihmeen syystä alku tämän sairauden kanssa on hyvin hämärä.

 

Lue lisää


Hän on täällä! 

Viimein hän saapui, hiouduttuaan timanttiinsa 10 päivää yli lasketun ajan. Kyllä sitä hetkeä ehdittiinkin jo odottaa! Synnytyksen käynnistys oli jo varattuna muutaman päivän päähän, kun tulikin aika syntyä, mikä oli ihanaa sillä olin toivonut tietenkin mahdollisimman luonnollista synnytystä.

Lue lisää


Tunteiden vuoristorataa

Ei ehtineet synnytyskokemukset tähän postaukseen. Vielä ollaan yhtenä kappaleena, eikä edelleenkään ole tapahtunut mitään kovin mainittavaa urtikarian kannalta. Jälleen yksi flunssa sai ihon kutisemaan aavistuksen enemmän, mutta sekin oli nopeasti ohi. Tilalle sain poskiontelontulehduksen, joka kuitenkin onneksi parani ilman lääkkeitä. Nyt vaan sormet ristissä toivotaan, että sairastelut oli tältä keväältä siinä, alkaa h-hetki olla niiiiin lähellä.

Lue lisää


Piinaava epätietoisuus

Voihan pöpöt! Tähän aikaan vuodesta joka tuutista tuntuu tulevan uutisia ja muuta juttua norosta, influenssasta ja ties mistä muusta. Aina kun kuulen että jotain tautia on liikkeellä, ahdistun, ja näin on ollut oikeastaan aina.

Lue lisää


Puhumisen suuri merkitys

Olen jo nyt, vasta parin julkaistun postauksen jälkeen, huomannut selvän eron itsetunnossani ja suhtautumisessani ihosairauksiini. Aluksi myös jännitti kaikkien mielipiteet teksteistäni, nyt en jaksa enää juuri välittää. Toiveena oli, että tämä kaikki avoimuus avaisi lukkoja sisältäni, ja niin se tekikin.

Lue lisää


Elämää ihosairauksien ja häpeän kanssa

En välitä muiden ulkonäöllisistä erilaisuuksista, mitä järkeä siis hävetä omiani? Miksi olen elänyt kohta kaksikymmentä vuotta ajatellen, että olen muita huonompi ja arvottomampi koska minulla ei ole hiuksia? Luokitellut naisena itseni muita alempaan luokkaan?

Lue lisää


Ei vain ihottumaa

Tykkään huolehtia ulkonäöstäni ja siksi välillä tuntuu epäreilulta että minua viskataan jo toisella sairaudella, joka aiheuttaa haasteita sen osalta. Että ihan totta, tässä on luovuttu jo karvoista (sairastan alopeciaa) niin mikähän homma että tämäkin piti vielä kokea.

Lue lisää


Moi kaikki!

Päätin ihan hetken mielijohteesta hakea bloggaajaksi ja nyt rehellisesti sanottuna vähän hirvittää. Olenko valmis kertomaan jokapäiväisistä häpeän- ja stressinaiheista julkisesti, tulemaan ikään kuin kaapista ulos? Nauraako joku minulle ja mitä jos vaikka joku puolituttu lukee nämä, puidaanko asioitani nyt jossain?

Lue lisää

Updated: 13-11-2020