Kevätauringon kimallusta

Pääsiäinen sujui pääosin ihanan keväisessä säässä, kunnes maanantaina tuli taas uusi lumisaderintama. Kyllä minullekin alkaa tässä vaiheessa lumi ja pakkanen jo riittää, vaikka talvesta pidänkin. Kevät saisi jo tulla loskineen ja kurineen, sen jälkeen katu- ja siitepölyineen. No, kevätpäiväntasauksen myötä tuli jo sentään pieni kevätväsymys, kun illalla on niin valoisaa, ettei nukuta, ja aamulla on niin valoisaa että herää aivan liian aikaisin.

Asuin viime vuonna Lappeenrannassa muutaman kuukauden ja kaipaan sinne näin kevään korvalla. Lappeenrannan kevät oli jotenkin aivan ihana. Vaikka Saimaan rannoilla tuuleekin lähes joka päivä, ja tuuli oli usein kylmä, aurinko lämmitti yhtä kovaa. Kevät tuli Etelä-Karjalaan aikaisemmin kuin Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle. Tuntui, että kevään etenemisen näki paljon selkeämmin, kuin täällä. Tai ehkä se johtui vain siitä, että kuljin työmatkat kävellen. Aamuisin oli virkistävää kävellä raikkaassa aamuilmassa auringon lämmittäessä juuri sopivasti kehoa kevättakin alla. Nämä rauhalliset aamut olivat minulle erityisiä hyvän mielen ja positiivisen energian lataushetkiä. Joka aamu kesä oli pikkuisen lähempänä eikä päivästä voinut tulla kuin hyvä.

Nyt kevät tuntuu olevan paljon kauempana kuin vuosi sitten tähän aikaan. Lähdin lauantaina kuitenkin nauttimaan aamupäivää lämmittävästä kevätauringosta lähimetsään ja kesantopellolle metsien keskelle. Paras aika metsäretkille on kevät, kun lumet ovat pääosin sulaneet ja luonto alkaa heräillä kasvuun. Se aika ei kuitenkaan ole ihan vielä.

Auringon säteet heijastuivat koskemattomasta lumipinnasta niin upeasti, että oli pakko ottaa kuva. Aivan kuin maassa olisi ollut valkoisia paljetteja tai hilettä, joka kimalteli valonsäteiden osuessa niihin. Voisi kuvitella, että valourtikariasta kärsivälle tällainen kirkas kevätsää saa aikaan pahan oireilun. Urtikariaa täysin sairastamatonkin ihminen saa pitkän, synkän talven jälkeen helposti vähintäänkin päänsäryn kirkkaassa auringonpaisteessa lumen vielä heijastaessa säteilyä joka puolelta. Toivon, että antihistamiini tai muu hoito helpottaa jokaisen urtikariasta kärsivän oireita. Muutoin valourtikaria voi olla kyllä hyvin invalidisoivaa ja rajoittaa sosiaalisia suhteita sekä ihan ulkoilmasta nauttimista. Minulle luonto on hyvin tärkeä osa elämää enkä osaa kuvitella elämää, jossa en pääsisi metsään silloin kun haluan.

Lumisateiden loputtua tälle vuodelle jossain kohtaa toivottavasti, ja valitettavasti, tulee myös se aika, kun aivan liian kirkas auringonvalon säteily vaihtuu silmiä ja hengitysteitä ärsyttäviin siitepölypilviin. Itse olen säästynyt allergioilta, mutta molemmat siskoni ja isäni kärsivät siitepölyallergioista, joten tiedän, mitä siitepöly voi ihmiselle tehdä.

Niin, onko lumi ja pakkanen sittenkään niin kamalaa, kuin jotkut ihmiset väittävät? Talven takana vaanii kevät auringonpistoksineen, siitepölyineen ja heräilevine käärmeineen ja hyönteisineen. No jaa, kyllä kevät on silti sen kaiken arvoista aikaa.

 

 

Tarkistettu 3.4.2018

Updated: 05-04-2018