Ihoon piirtelyä

On tullut aika hieman valottaa minun oman urtikariani muotoa ja syntyä. Kärsin siis kroonisesta urtikariasta, joka ilmenee dermografismin muodossa. Nimensä mukaisesti dermografismi, dermografia, dermografismus tai suomeksi piirtopaukamointi on ihottuma, jonka avulla ihoon voi piirtää tai kirjoittaa. Ihoon nimittäin nousee paukamat juuri siihen kohtaan, johon raapaisee. Dermografismi-diagnoosia tehdessään lääkäri tekee yleensä raapaisutestin, eli piirtää jollain tylpällä esineellä, esimerkiksi kynän ”väärällä” päällä, kevyesti joko selkään tai käsivarren sisäpintaan. Jos raapaisukohdan iho kohoaa muutaman minuutin päästä, on kyseessä dermografismi.

Dermografismissa, kuten muissakin nokkosihottumissa, iho kutisee jonkin ärsykkeen vuoksi. Minulla kutinan laukaisee jokin fysikaalinen ärsyke: hankaus, kosketus, raapaisu. Pelkkä hiusten sipaisu kasvoilla voi kutittaa kasvoja liikaa, niin että on pakko raapia. Hiustenharjaus aiheuttaa aivan järkyttävän päänahan kutinan. Minulle kutinaa aiheuttaa myös paineen poistuminen. Tämän huomaa, kun riisuu kiristävät vaatteet. Esimerkiksi treenitrikoiden vyötärön ja urheiluliivien alareunan painaumakohdista kutittaa riisumisen jälkeen ihan hirveästi. Myös kenkien ja sukkien riisuminen kutittaa jalkateriä aivan kamalasti. Yleensäkin vaatteiden riisumisessa ihoon kohdistuu sellaista hankausta, että se kutittaa ihoa kauttaaltaan. Dermografismi voi vaikuttaa ihon lisäksi myös limakalvoilla: näkkileivän syöminen ei ole kovin mukavaa, kun suu kutiaa.

Jos epäilee itsellään kroonista urtikariaa ja haluaa siihen lääkärin diagnoosin, kannattaa olla syömättä antihistamiineja ja käyttämättä ihottumavoiteita muutamaan päivään, jotta lääkäri saa oikean kuvan oireistasi. Minulla meni aikoinaan ensimmäinen lääkärikäynti hukkaan, koska en ollut tajunnut lopettaa antihistamiineja ennen lääkäriin menoa. Tämän vuoksi kynätestikään ei näyttänyt luotettavaa tulosta. Antihistamiinia otettuani ihoni menee raapaisujäljestä kyllä nopeasti punaiseksi, mutta iho ei kohoa ollenkaan. Ihon punaisuus kyllä voimistuu parin minuutin ajan, kunnes se alkaa hälvetä.

Olen ottanut tänään antihistamiinipillerin, ja tein itselleni raapaisutestin käsivarteen. Raapaisusta noin minuutin päästä punainen viiva alkaa erottua, kolmen minuutin kohdalla se on hetken voimakkaimmillaan, kunnes alkaa haalistua. Siihen, ettei hennosta raapaisusta kynän tylpällä päällä ole enää mitään jäljellä, kuluukin sitten hiukan pidempi aika. Tänään testiraapaisustani kului noin 15 minuuttia siihen, ettei ihossa näkynyt enää juurikaan jälkiä raapaisusta. Tietenkin nämä ajat hieman vaihtelevat, jos raapaisuja tekee useamman, koska raapaisun intensiteetti vaikuttaa tulokseen; ihan hentoinen sively ei tuota minkäänlaista jälkeä.

Tämä tänään tekemäni kynätesti osoittaa sen, ettei minunkaan urtikariani ole täysin oireeton antihistamiineista huolimatta. Joka tapauksessa ihollani näkyy punaisia viiruja ja jälkiä aina jonkin aikaa jokaisen ihon kohtaaman fyysisen hankauksen tai raapaisun jälkeen. Minun täytyy kyllä jossain vaiheessa tehdä uusi kynätesti vielä ilman antihistamiinia, sillä on todella mielenkiintoista päästä vertailemaan tuloksia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkistettu 20.3.2018 

 

 

Updated: 21-03-2018