Dermografismi-diagnoosi

Lupasin jo kauan sitten kertoa tarkemmin omasta matkastani oikeaan diagnoosiin ihoni suhteen. Nyt viimein on koittanut sen tarinan aika. Olen pyytänyt lapsuudenkotipaikkakuntani terveysasemalta tiedot vastaanottokäynneistäni, jotta saisin itse paremman kuvan siitä, mitä tutkimuksia minulle on tehty ja kuinka dermografismi-diagnoosiin on lopulta päädytty.

Terveyskeskuksen tietojen mukaan olen ensimmäisen kerran ottanut puheeksi jatkuvan kutinan koulussa, terveystarkastuksen yhteydessä. Olen ollut 15-vuotias eli 9. luokalla. Lääkäri toteaa, ettei minulla ole nuha- tai yskäoireita, eikä ihottumaa missään. Hän on kuitenkin kirjoittanut lähetteen verikokeiden lisäksi prick-testiin, jossa testattiin kyynärvarresta yleisimmät allergian aiheuttajat. Lisäksi olen saanut pari voidereseptiä sekä ohjeistuksen pitää kolme päivää taukoa antihistamiineista ennen kokeita.

Muistan, että tuo kolmen päivän tauko oli ihan tuskaa, varsinkin viimeisenä päivänä. En mennyt ollenkaan kouluun sinä päivänä, koska minun olisi pitänyt olla jatkuvasti rasvaamassa ihoani, jotten olisi raapinut sitä verille. Eipä se rasvaaminenkaan juuri kutinaa helpottanut.

Kolmen kuukauden kuluttua minulla on ollut seuraava lääkärikäynti asian tiimoilta. Lääkärin mukaan minulla on ollut tässä vaiheessa ”yleistynyttä kutinaa jo liki vuoden ajan”. Verikokeista on katsottu munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa, mutta ne ovat olleet normaalit. Myös prick-testin tulos oli negatiivinen. Muistankin testauksesta sen, että ihoni ei reagoinut testattaviin allergeeneihin, vaan nimenomaan itse pistoon. Olen kertonut lääkärille ihon punoittavan joskus voimakkaasti raapimisen yhteydessä. Tässä vaiheessa lääkäri on ilmeisesti tehnyt sen raapaisutestin, josta aikaisemmin kirjoitin, ja toteaa: ”Selvää dermografismusta ei tule esille, aika vahva punoitus raapaisun jälkeen, mutta ei kuitenkaan paukamointia.” Ja tämähän johtui siitä, että kukaan ei ollut sanonut, että antihistamiineista kannattaisi pitää tauko myös ennen lääkärikäyntiä! Olen varma, että jos olisin taukoa pitänyt, olisi paukamointikin tullut esille jo tässä vaiheessa.

Lääkäri laittoi lähetteen vielä toisiin verikokeisiin sekä rintakehän röntgeniin, mutta näistäkään kokeista ei tietenkään mitään löytynyt. Lopulta tämä lääkäri totesi, että spesifiä syytä kutinalle ei löydy. Hän arveli, että hieman kuiva ihoni olisi syy kutinaan. Muistan, kuinka tämä lääkäri ohjeisti minua rasvaamaan ihon aina heti peseytymisen jälkeen, silloin kun iho on vielä kostea. Näin rasva sitoo kosteuden iholle. Minua ärsytti, sillä en niellyt tätä selitystä, että ihoni on muka vain niin kuiva, että siksi se kutiaa hallitsemattomasti. Muistan joskus itkien rasvanneeni ihoani vimmatusti. Jos kutina johtuisi ihon kuivuudesta, niin kai rasvaus auttaisi?!

No eipä se rasvaus tietenkään mitään auttanut. Kahdeksan kuukauden kuluttua olen hakeutunut uudelleen lääkärin vastaanotolle. Tämä lääkäri on edellistä huomattavasti nuorempi, todella mukava nuori mies, joka tuntuu olevan aidosti kiinnostunut voinnistani. Äiti on mukanani vastaanotolla. Lääkäri tekee raapaisutestin, ja nyt antihistamiini on ollut tauolla muutaman päivän ajan: ”Kynänkärjellä raapaisun jälkeen nousee kyynärvarteen hyvin selkeä urtikariamainen raita. Mielestäni erittäin voimakas dermografismus.”

Mikä helpotus! Viimeinkin kamalille oireille on annettu selitys ja nimi! Nyt tiedän, mikä minua vaivaa. Tarkemmin lääkäri ei kuitenkaan selitä sairautta. Hän sanoo, että kyseessä ei ole varsinaisesti sairaus, vaan ennemminkin ihon ominaisuus. Sitä ei tiedetä, mistä se saa alkunsa, mutta oireet häviävät kyllä itsestään parissa-kolmessa vuodessa. Siihen asti voin syödä säännöllisesti antihistamiineja. Jo vuoden päästä voin kokeilla, pystyisinkö olemaan kokonaan ilman.

Kuten tiedämme, niin enhän minä pystynyt, mutta se onkin jo toinen tarina. Ja se tarina jatkuu edelleen. Sitä elän eteenpäin joka päivä, jo viidentoista vuoden ajan. Odotan sitä päivää, kun se tarina päättyy, mutta toisaalta en pidä sitä kovin kamalana, vaikkei päättyisikään.

 

Tarkistettu 3.5.2018

Updated: 08-05-2018