Urtikarian pahenemisvaiheet haltuun

Aika ajoin kroonisen spontaanin urtikarian oireet voivat yltyä sietämättömiksi. Tästä artikkelista saat vinkkejä, miten voit varautua pahenemisvaiheisiin.

On kaunis aamu ja kävelet kadulla, kun yhtäkkiä huomaat, että käteesi ilmestyy nokkosihottumaa: krooninen spontaani urtikaria on iskenyt jälleen!

Jos sinulla on krooninen spontaani urtikaria, tiedät, millaista fyysistä epämukavuutta ja henkistä rasitusta urtikarian pahenemisvaiheet aiheuttavat. Pahenemisvaiheet tuntuvat ilmestyvän sattumanvaraisesti. Ne voivat kestää useita päiviä tai esiintyä aaltoillen jopa viikkokausia.

Mistä nämä harmilliset kroonisen nokkosihottuman pahenemisvaiheet johtuvat, ja miten niitä voi hallita?

Mistä urtikariassa eli nokkosihottumassa onkaan kysymys?

Kun krooninen spontaani urtikaria pahenee, verinahassa olevat histamiinia vapauttavat syöttösolut aktivoituvat ja iholle syntyy kutisevia paukamia. Monen tekijän on ilmoitettu (mutta ei vahvistettu) laukaisevan kroonisen spontaanin urtikarian pahenemisvaiheita. Näitä ovat esimerkiksi:

  • alkoholi ja kahvi
  • fyysiset ärsykkeet, kuten kylmyys, kuumuus ja paine
  • liikunta tai muut laukaisevat tekijät, jotka nostavat ruumiinlämpöä
  • stressi
  • hyönteisten puremat ja pistot
  • tietyt lääkeaineet ja ruokien lisäaineet.

Useimmilla kroonista urtikariaa sairastavista nokkosihottuman aiheuttajaa ei tunnisteta. Moni yrittää selvittää laukaisevia tekijöitä kaikin tavoin, ja selkeän syy-yhteyden puuttuminen saattaa turhauttaa. Pahenemisvaiheita on kuitenkin tärkeää seurata, jotta laukaisevan tekijän tunnistaminen olisi mahdollista. Jos huomaat urtikarian pahenevan tietynlaisen altistuksen jälkeen, tätä kannattaa jatkossa välttää.

Jos sairastat kroonista spontaania urtikariaa, yritä hallita sairauttasi ja sen pahenemisvaiheita parhaasi mukaan. Seuraavassa muutamia vinkkejä. Älä anna kutinalle periksi! Yritä välttää ihon raapimista kaikin tavoin, vaikka se onkin vaikeaa. Raapiminen voi lisätä histamiinin vapautumista, mikä lisää kutinaa ja johtaa vain noidankehään.

Vältä stressiä

Koska stressi voi laukaista kroonisen spontaanin urtikarian tai pahentaa sitä, pyri välttämään stressiä ja tee sinua rentouttavia asioita.

Mars lääkäriin

Jos pahenemisvaiheiden kanssa on vaikea pärjätä, varaa aika lääkärille. Kerro lääkärille kaikista oireistasi, olivatpa ne fyysisiä tai psyykkisiä. Siitä on hyötyä hoitoa suunniteltaessa.

Muista, että kun tunnistat laukaisevat tekijät, pystyt hallitsemaan sairauttasi paremmin. Yritä vinkkiemme avulla varautua pahenemisvaiheisiin ja siten minimoida sairauden vaikutusta elämään. Elämä kroonisen spontaanin urtikarian kanssa ei ole helppoa, mutta älä anna ihosairautesi hallita sinua, vaan hallitse sinä sitä.

Lähteet

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 27-12-2017