”En ole laiska, minulla on nokkosihottuma!”

Oletko nokkosihottuman vuoksi väsynyt? Et ole ainoa – monet urtikariaa sairastavat kärsivät sen aiheuttamasta väsymyksestä.

”Miksi olet noin poikki? Pelkkää ihottumaahan se vain on.”
”Lopeta laiskottelu!”
”Kai sinä nyt ulos haluat lähteä illalla.”

Jos sairastat kroonista spontaania urtikariaa, olet saattanut kuulla tällaisia kommentteja tuskastumiseen asti. Ihmiset, joilla kroonista urtikariaa ei ole, voivat pitää sitä pelkkänä ihosairautena – ja ihosairaushan se toki onkin. He eivät kuitenkaan tajua, että nokkosihottuman aiheuttama väsymys ja muut näkymättömät oireet voivat panna elämän sekaisin.

Krooninen urtikaria ja jatkuva väsymys

Mietitäänpä esimerkiksi uupumusta. Niin se vain on, että uni ja urtikaria eivät usein kulje käsi kädessä. Illalla ja yöllä esiintyvät oireet voivat vaikeuttaa nukahtamista tai herättää toistuvasti kesken unien. Koska uni on todistetusti ensiarvoisen tärkeää terveyden ja vireystason kannalta, unihäiriöt voivat vaikeuttaa arkea selvästi.

Jos tunnet olevasi uupunut, et ole ainoa. Kroonista spontaania urtikariaa sairastavien verkkokyselyssä selvisi, että iltamyöhään tai yöllä esiintyvät oireet häiritsevät unta 55 %:lla jopa neljänä yönä viikossa. Voimat voivat tällöin olla päiväsaikaan hyvin vähissä.

Tutkimukset osoittavat, että kroonista spontaania urtikariaa sairastavien elämänlaatu on merkittävästi heikentynyt univaikeuksien ja muiden haastavien oireiden vuoksi. Lisäksi on todettu, että 51 % kroonista urtikariaa sairastavista kärsii ahdistuneisuudesta – puolet useammin muihin verrattuna. Kyse ei siis todellakaan ole “pelkästä ihottumasta”.

Työnteko, tuotteliaisuus ja sosiaalinen elämä

Univaje voi vaikuttaa myös muihin käytännön asioihin, etenkin työntekoon.Nyt esimerkiksi tiedetään, että kroonista spontaania urtikariaa sairastavat joutuvat olemaan oireidensa takia normaalia useammin poissa töistä.

Yhdessä tutkimuksessa on todettu, että urtikarian aiheuttama univaje voi vähentää tuotteliaisuutta työssä tai koulussa jopa 30 %:lla. Toisessa tutkimuksessa on havaittu, että työkyky on heikentynyt 40 %:lla kroonista urtikariaa sairastavilla.

Muutkin asiat kuin työnteko voivat vaikeutua. Kun oireet häiritsevät unta, myös yhteinen aika perheen ja ystävien kanssa voi kärsiä. Monet kroonista spontaania urtikariaa sairastavista ilmoittavat sosiaalisen elämänsä kärsivän ihosairautensa takia.

Ok, unenpuute väsyttää, mitä nyt sitten?

Faktojen ei ole tarkoitus lannistaa sinua, vaan voimaannuttaa. Olit ehkä usein huomannut aamulla, ettet tunne oloasi levänneeksi. Osasit yhdistää väsymyksen yölliseen kutinaan ja heräilyyn, mutta et osannut selittää tilannettasi työnantajalle, ystäville tai perheelle. Nyt osaat.

Mitä muuta voit tehdä vaikuttaaksesi tilanteeseen? Tärkeää on pysyä kartalla omista oireistasi. Voit pitää kirjaa kutinan voimakkuudesta, paukamien määrästä, angioödeemasta ja elämänlaadusta. Jos huomaat tilanteen olevan huono tai menevän huonompaan suuntaan, voi olla aika keskustella eri hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa.

Oiresovelluksen ja lääkärikäynnin lisäksi on tehtävä muutakin. Kaiken lähtökohtana on avoimuus. Kaikille ei ole helppoa puhua sairaudestaan, mikä on ymmärrettävää. Jos kuitenkin haluat ottaa asian esille, selitä, mistä väsymyksesi johtuu. Auta heitä ymmärtämään olotilaasi. Valista heitä.

Ja muista ennen kaikkea ottaa rennosti. Krooninen spontaani urtikaria on haastava sairaus. Nuku pitkään tai mene varhain nukkumaan, jos siltä tuntuu. Ole itsellesi armollinen, niin saatat huomata, että muutkin ovat.        

Lähteet

Tarkastettu 29.03.2018

Updated: 13-10-2017