Voimavarat arjessa - Lue lisää urtikariaiholla.fi

Jos sairastat nokkosihottumaa, et ole yksin – urtikariasta kärsiviä on kymmeniä tuhansia Suomessa. Keskustelu ja tuntemusten jakaminen muiden kroonisen urtikarian kokeneiden kanssa antaa tukea arkeen. 

Urtikariaoireet voivat olla hyvinkin kiusallisia. Nokkosihottuman kutina, paukamat ja turvotus eivät innosta liikkeelle. Sosiaalinen eristyneisyys ja ahdistuneisuus vaivaavat monia urtikariapotilaita.

Kiusallisten oireiden ja ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Kroonista urtikariaa sairastaa 0,5–1,0 prosenttia väestöstä – Porvoon asukasmäärän verran.

Tukea ammattilaisilta ja vertaisilta

Vaikeaa ihotautia sairastaville on olemassa erilaisia palveluita ja erikoissairaanhoitoa. Tukea ja neuvontaa ihosairaille tarjoaa myös valtakunnallisesti toimiva Iholiitto. Iholiiton Ihopisteissä koulutetut ihohoitajat tarjoavat tukea arkeen ja elämään sekä käytännön hoitovinkkejä kenelle tahansa puhelimitse, sähköpostilla ja myös paikan päällä.

Liiton kautta voit löytää vertaistukijan. Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, joilla on kokemusta ihosairaudesta omakohtaisesti tai läheisen kautta. Voi olla helpottavaa keskustella omista oireistaan henkilön kanssa, joka tietää tarkalleen, miltä raivoisa kutina ja ärsyttävät paukamat tuntuvat.

Vertaistukea netissä ja somessa

Muiden urtikariaa sairastavien tukea tai keskustelukumppanuutta voit löytää myös netistä ja sosiaalisesta mediasta.

Tutustu muun muassa näihin:

Netistä voit löytää myös lähimmän paikallisyhdistyksesi, tai kerää kiinnostuneita somessa ja perusta itse oma ryhmä. 

Älypuhelimeen löytyy myös suomenkielinen sovellus urtikarian oireiden seuraamiseen. Tutustu UrtikariaNYT-sovellukseen.

Tarkastettu 23.2.2017

Updated: 19-06-2017