Kutinaa nukkumaan mennessä

Tällä viikolla selvisin jopa neljä kokonaista päivää ilman antihistamiinia! Kunnes tuli sen neljännen päivän ilta ja nukkumaanmenoaika. Vähän aikaa sinnittelin raapien jalkoja, joista olin hetkeä aikaisemmin potkinut sukat pois, poskea, johon peiton kulma osui, selkää, jonka ympärille yöpaitani kiertyi. Päätin hyvien yöunien olevan tärkeämpi asia, kuin mahdollisimman pitkään lääkkeettä sinnittely. Laitoin valon päälle, kaivoin pienen pillerin esiin ja nielaisin sen.

Olin nukkunut alkuviikon muutenkin niin huonosti, että pari viimeistä päivää oli mennyt ihan sumussa. Minun pitäisi seuraavana iltana jaksaa olla energisenä tanssitreeneissä. Lopulta nukuinkin niin hyvin, että jaksoin siivota, tiskata ja tehdä jopa pienen kahvakuulatreeninkin. Huonosti nukkuneena ei mikään oikein suju ja pelkkä kaupassa käynti ottaa koville. Väsyneenä ei jaksa liikkua eikä ajatus kulje ja tulee helpommin kaikkia mielitekoja ruoan suhteen.

Urtikarian oireet usein pahenevat iltaa kohden, mikä saattaa valvottaa monia sairastuneita. Minulla on onneksi siitä hyvä tilanne, että antihistamiini tehoaa oireisiini ja hillitsee kutinaa jopa usean päivän ajan. Silti ei voi koskaan olla varma siitä, milloin kutina taas palaa kiusaamaan. Neljä päivää ilman antihistamiinia on uusi ennätykseni. Toki niidenkin neljän päivän aikana iho kutisi ja punoitti jokaisen pienen hankauksen tai raapaisun jälkeen ihan päivittäin, mutta siitä ei kehittynyt sellaista piinaavaa kutinan ja raapimisen noidankehää, ennen kuin vasta neljännen antihistamiinittoman päivän iltana.

Olen monta kertaa ajatellut testata, kauanko pystyn olemaan ilman antihistamiinia. Joka kerta on aina tullut jotain menoa, jonne ei viitsi mennä kutisevana. Ei töissä eikä varsinkaan työhaastattelussa kehtaa olla kaula raavittuna punaisille viiruille ihan vain sen vuoksi, että esimerkiksi riisuin kaulahuivin pois kaulastani. Minulla on krooninen fysikaalinen urtikaria, joka ilmenee dermografismina. Jokainen pienikin raapaisu tai kevyt hankaus aiheuttaa ihon kutinaa. Iho punoittaa ja kohoaa raapimisjäljestä – ihoon voi kirjoittaa tai piirtää, siitä nimikin: dermografismi.

Dermografismini puhjettua oireet alkoivat ensin pikkuhiljaa, mutta pahenivat sitten melko nopeasti. Antihistamiini on kuitenkin aina helpottanut oireitani, ja oireet ovat lieventyneet ja lääkkeen ottoväli pidentynyt vuosien saatossa. Tämän inhottavan ihosairauteni tarkkaa puhkeamisaikaa on vaikea hahmottaa ja sen päättymistä on vielä vaikeampi ennustaa. Olen kuitenkin positiivinen. Uskon, että olen jonain päivänä vielä täysin oireeton, ilman antihistamiinejakin. Niin paljon ovat oireeni näiden viidentoista vuoden aikana lieventyneet. Tai sitten elimistöni on vain niin kyllästynyt antihistamiineilla, etten tarvitse niitä joka päivä. En kuitenkaan halua ajatella niin.

 

 

Tarkistettu 29.1.2018

Updated: 02-02-2018