Ihania talvipäiviä

Helmikuussa on ollut ihanasti kauniita, aurinkoisia pakkaspäiviä. Juuri sellaisia, kuin talvella pitää ollakin. Olen aina rakastanut talvella niitä päiviä, joista huomaa, ettei kevät olekaan enää niin kaukana, mutta talvelle ei tarvitse ihan vielä heittää hyvästejä. Teini-ikäisenä ulkoilin paljon tällaisina aurinkoisina pakkaspäivinä. Tapanani oli käydä kävelemässä järven jäällä, joskus taas hiihtämässä metsässä. Pitkän synkän syksyn ja alkutalven jälkeen auringosta ei vaan tunnu saavan millään tarpeekseen.

Viikonloppuna vietin leppoisaa sunnuntaipäivää poikaystäväni kanssa Jyväskylässä. Ulkona oli 12 astetta pakkasta ja aurinko paistoi. Tuo mies on sellainen sohvaperuna, ettei sitä saa vapaa-ajalla ylös ja ulos millään. Ymmärrän kyllä häntä, sillä hän tekee fyysistä työtä viitenä päivänä viikossa, kahdeksan tuntia päivässä, ja useimmiten vielä ulkona. Toisaalta on aina niin tyhmää kun toinen ei suostu lähtemään lenkille eikä edes rauhalliselle kävelylle. Nyt oli kuitenkin niin ihana päivä, että lähdin ihan hyvilläni yksin pienelle kävelylle pakkaseen.

Jyväsjärven jäällä oli paljon luistelijoita ja muutama hiihtäjäkin. Kauempana jäällä taisi näkyä pilkkijöitäkin. Ihmiset nauttivat yhdessä auringosta. Minulla oli mustat housut, ja aurinko lämmitti mukavasti jalkojani. Vaikka pakkasta ei ollutkaan paljoa, tuuli kuitenkin sen verran, että piti laittaa huppu päähän. Piposta huolimatta viima ylsi helposti korviin asti ilman huppua. Sitä paitsi, vaikkei muuten tuulisikaan, niin Kuokkalan sillalla tuulee aina. Vaikka olisi kesähelle, niin sillalla tuulee niin, että korviin ottaa. Muutenhan Kuokkalan silta on tosi upea ja kiva, mutta inhoan sitä kylmää viimaa, joka sillä aina käy.

Talvella pakkanen kuivattaa ennestään kuivaa ihoani, mutta myös kuivia limakalvojani. Silmäni ovat niin kuivat, etten pysty käyttämään piilolinssejä. Olen kokeillut monenlaisia linssejä: jatkuvakäyttöisiä kuukausilinssejä ja erilaisia kertakäyttölinssejä. Kaikki näistä ovat olleet uusinta uutta ja erityisesti silmää kosteuttavia ja happea läpäiseviä linssejä. Jokainen näistä linsseistä on tuntunut silmässäni inhottavalta, kaihertavalta roskalta saman tien, kun olen sen silmääni saanut tuikattua. Kosteuttavat silmätipat auttavat piilolinssien kanssa ehkä puoli minuuttia, joten en koe niistäkään olevan oikein hyötyä, koska niitä pitäisi jatkuvasti olla lisäämässä.

Silmieni kuivuuden takia ne myös vuotavat todella helposti. Jos vähänkään tuulee, silmäni vuotavat. Jos ulkona on kirkasta, silmät vuotavat. Jos pyöräilen, tai edes kävelen hieman reippaammin, ne vuotavat. Pakkasella ei tarvita edes tuulista säätä, silmäni vuotavat muutenkin. Koska sunnuntaipäivänä oli aurinkoista, pakkasta ja tuulista, voi varmaan arvata, että silmäni alkoivat vuotaa, kun kävelin Kuokkalan sillalle katselemaan maisemia ja auringosta nauttivia ihmisiä.

Kuivien silmien lisäksi pakkassää vaikuttaa nenäni limakalvoihin. Ensimmäisten pikkupakkasten tultua loppusyksystä, nenäni vuotaa helposti verta. Ei paljoa, mutta joka kerta kun niistää, verta tulee hieman nenäliinaan. Sitten kun pakkaset kovenevat, on nenäni hetken aikaa suorastaan kipeä, kun limakalvot ovat niin herkät ja kuivat.

Herkäksi ja kuivaksi voisi sanoa ihoanikin. Kroonisen nokkosihottuman lisäksi ihoni kutisee näin talvella välillä ihan kuivuuttaan. Käteni ovat olleet nyt monta viikkoa niin kuivat, että rystyset ja kyynärpäät kutisevat ja iho hilseilee. Huomaan myös päänahkani kuivuvan, jos pesen hiuksia liian usein. Hiusten värinpoisto kuivatti hiuspohjan inhottavasti pariksi kuukaudeksi.

Onneksi ihoni kuivuus on häiritsevää vain paikoitellen, eikä kuivuuteen liittyvää kutinaa tarvitse sietää vuoden ympäri. Kevät tulee kuitenkin taas nopeasti, ja pääsemme nauttimaan taas auringon säteilystä ihan kunnolla. Sitä ennen nautitaan vielä hetki kunnon talvipakkasista.

 

 

Tarkistettu 27.2.2018

Updated: 01-03-2018